מפגשי אונליין / מילים על המקום
מה זה אומר להיות במקום? הרי אי אפשר להיות נטולי מקום, אפילו בחלום אנחנו תמיד במקום כלשהו. המקום תמיד כאן, במובן הקיים והנוכח ביותר, אבל בה במידה הוא עמום, חמקמק – וקל לא לשים לב אליו. לפעמים אנחנו הופכים להיות מודעים אליו רק כשהוא הולך לאיבוד; כשהבית נהרס, כשעוברים לעיר אחרת, כשגולים, כשמהגרים.
וממה בעצם מורכב מקום? ממי שחלף בו פעם או ממי שחי בו עכשיו? מחומרי המקום הפיזיים כמו אדמה ועצים, קירות ובתים, או מרדיד שקוף של מילים ודימויים שבני אדם הניחו עליו במהלך הזמן?
בתוך כל זה, מה מיוחד במקום הישראלי? המקום הפצוע, המורכב, שהוא ארץ הקודש ולכן אבטיפוס למקום, אבל גם ארץ ישראל, מדינת ישראל, פלשתינה. ועם כל זה גם סתם עוד מקום – שיש בו בית ועץ ואדמה ואנחנו עוברים דרכו מהבית למכולת, לעבודה, לבית הספר.
מטרת המפגשים היא לסייר בארץ דרך טקסטים של סופרים, משוררים ואנשים שחלפו בה ולהציע מעין "מפתח" שמאפשר לחוות מקומות באופן עמוק ועשיר (ואפילו להיות המדריך הנודניק כשתצאו לטייל). כל מפגש יכלול סיור ווירטואלי והתמודדות משותפת עם טקסט משמעותי.
אז למה להשתתף?
כי המפגשים הם הזדמנות ליצור שיח חדש על הארץ, שהוא מעבר לידיעת הארץ הקלאסית והוא מושפע מכל השאלות של הזמן הזה. וגם כי לעתים "המקום מסתיר את המקום" ודווקא מרחוק, בשקט, אפשר להתייחס למקומות באופן עמוק (ובלי בוץ בנעליים).
ולמה אתי?
כי אני עוסקת למעלה מעשור בהדרכת סיורים, בדגש על המפגש שבין מקומות וטקסטים. השאלה "איך מדברים על מקומות בארץ" מלווה אותי שנים, לא רק בסיורים שאני מדריכה, אלא גם כמי שאחראית על הכשרות ומבחני רישוי של מורי דרך.
ברמה האישית, ההגעה שלי לארץ בגיל צעיר והנדודים בין מקומות משמעם עיסוק בלתי פוסק ובלתי רצוני כמעט – בנושאי מקום, בית והגירה.
סדרת מפגשים ראשונה - על ערים מעורבות ומרחבי ביניים
מפגשים דו שבועיים בזום החל מה-30 למאי 2024